Anggur Gergasi Mujarab untuk Pesakit Kanser

Kat rumah ni wajib ada anggur, anak soleh akak yang sulong suka benar. Dah macam makanan ruji dibuatnya. Laju betul makan sehingga kami suami isteri terpaksa keluarkan dari peti ais sedikit demi sedikit dan basuh dengan pencuci organik. hihi.

 

Bukan apa, kalau tak basuh dengan pencuci organik, putih di keliling anggur tu payah benar nak hilang walau dah gosok beberapa kali.

 

Anggur Muscadine

Biasa kita dengar red grape, white grape, rose grape dan banyak lagi kan? Haa yang ini namanya anggur muscadine. Ia adalah anggur gergasi yang boleh capai saiz sebesar buah palm atau sebiji bola golf. Tentulah ia jarang didapati apatah lagi di Malaysia.

anggur muscadine anggur gergasi

 

Nama saintifiknya adalah Vitis Rotundifilia. Ia hidup di kawasan panas dan lembap. Struktur kulit anggur ini lebih tebal dan keras. Uniknya, anggur muscadine mempunyai lebih 1 kromosom berbanding anggur biasa, menjadikan jumlah semua 20 kromosom. Ini membuatkan dirinya lebih tahan lasak dari serangan burung dan serangga.

 

Keistimewaan Anggur Muscadine

Tengok sahaja saiz pun dah rasa special kan? Baca sampai habis ye. Ini antara keistimewaan anggur ini:

  • terdapat 88 antioksidan kompoun yang dijumpai dalam anggur muscadine.
  • 1 biji anggur muscadine bersamaan dengan 5 biji anggur tanpa biji dari segi kandungan fiber.
  • ia bantu masalah penghadaman, sembelit dan buasir lebih cepat dari anggur biasa.
  • kandungan fibernya yang tinggi membuatkan kenyang lebih lama, bagus untuk mereka yang nak berdiet.
  • mengandungi lebih tinggi kandungan antioksidan berbanding anggur biasa, mencegah pembentukan sakit jantung dan alzheimer.
  • mengandungi alegik asid yang boleh menghalang pembentukan sel kanser mengikut kajian yang dibuat oleh American Institute For Cancer Research.
  • mengandungi dua kali lebih vitamin c dari anggur biasa.
  • kandungan antioksidan yang tinggi, membantu badan dari serangan radikal bebas.
  • mengandungi 6x lebih resveratrol berbanding anggur merah biasa.
  • mengandungi lebih tinggi fiber daripada beras.
  • mengandungi 40x lebih antioksidan berbanding anggur merah biasa
anggur muscadine tinggi antioksidan melawan kanser

anggur muscadine capai jumlah antioksidan tertinggi

 

Baca sungguh keistimewaan awak ni ye. Kalau ada kat Malaysia dah laku keras, dukacita takde jual kat sini. Tapi untunglah, shaklee dah masukkan dalam vivix rupanya! Dapatlah merasa 🙂

 

Anggur Muscadine Mampu Merencat Sel Kanser

Untuk pengetahuan semua, anggur ni kaya dengan alergik asid. Alegik asid ni memang dikenali sebagai bahan antikanser. Pada tahun 2007, The National Institute of health (NIH) dan the National Cancer Institute (NCI) mengeluarkan satu kajian berkenaan kelebihan alegik asid ini dalam Cancer Research Journal. Apa yang mereka jumpa dalam kajian di lab adalah alegik asid ini boleh merencatkan pertumbuhan kanser prostat.

Ellagic acid can inhibit the growth of cancer cells by apoptosis, which means the cells commit suicide, the resveratrol works by blocking the cell cycle. This is a powerful combination.

 

Hebat kan? Maha Hebat Allah yang menjadikan setiap sesuatu.

 

Testimoni-Vivix-Rawat-Kanser

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

Leave a Comment

CommentLuv badge