Apakah itu MALTODEXTRIN? Adakah ia selamat dalam Mealshakes Shaklee?

 
Maltodextrin atau maltodektrin adalah sejenis karbohidrat yang mudah dihadam dan diperbuat daripada beras , jagung, atau kentang  ia juga boleh diperolehi daripada barli atau gandum. Mealshake shaklee mempunyai kandungan Maltodexrin. Ramai yang tertanya-tanya, Kenapa perlu maltodextrin dalam makanan? Mengapa pilih Maltodextrin dan adakah maltodextrin selamat untuk dimakan.
Maltodextrin adalah serbuk putih sering digunakan dalam makanan yang diproses sebagai pemekat atau pengisi kerana ia amat mudah diperolehi, dan juga dalam farmaseutikal ia digunakan sebagai ejen mengikat. Maltodextrin sering didapati di dalam buah-buahan dalam tin , makanan ringan, bijirin , pencuci mulut, puding segera , sos, dan kuah salad. Ramai pengusaha makanan mengunakan maltodextrin ini kerana ia mengandungikurang kalori daripada gula dan boleh menjadi pengganti gula , seperti Splenda atau Sama .Maltodextin juga sering digunakan dalam kombinasi dengan bahan tambahan dan rempah lain untuk membentuk lapisan kering sedap atau manis untuk makanan snek goreng, seperti kerepek jagung dan kerepek kentang. Bahan ini dianggap sebagai polisakarida , yang layak sebagai pemanis alternatif kepadasukrosa atau fruktosa. 

Maltodextrin biasanya digunakan dalam jumlah yang kecil yang ianya tidak memberi kesan besar dari segi jumlah protein , lemak , karbohidrat, atau serat yang di tambah dalam makanan. Apa yang penting di sini maltodekstrin  yang diproses adalah daripada makanan semulajadi, bukanlah daripada bahan kimia merbahaya.

 


Sumber  MALTODEXTRIN / MALTODEKTRIN Yang Dikatakan Selamat?

Kebimbangan utama dengan keselamatan penggunaan maltodekstrin dalam makanan. Menurut www.wisegeek.com penulis yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang menyatakan bahawa jika produk yang berkenaan itu yang dihasilkan daripada jagung atau kentang yang ditanam di Amerika Syarikat atau Kanada, secara umumnya ia selamat untuk semua pengguna.

Maltodekstrin yang berasaskan gandum , biasanya diproses di negara-negara Asia, penggunaan adalah selamat namun tidak sesuai bagi mereka yang mengalami penyakit seliak (Celiac disease),
Pelbagai penyelidikan menyatakan pemanis alternatif dalam maltodekstrin adalah selamat.

Mealshakee shaklee amat sesuai untuk kegunaan kanak-kanak dan orang dewasa. Kanak-kanak yang kurang selera makan dan sering demam amat digalakkan mengambil mealshakes sebagai makanan tambahan.
Sumber:
http://www.fitsugar.com/What-Maltodextrin-293287
http://fitnessfortravel.com/is-maltodextrin-bad-for-you/

http://www.wisegeek.com/is-maltodextrin-unsafe.htm


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** 

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

7 thoughts on “Apakah itu MALTODEXTRIN? Adakah ia selamat dalam Mealshakes Shaklee?

  1. Assalammu’alaikum, satu perkara yg mungkin penulis lupa, berkenaan tanaman di Amerika yg majoritinya adalah GMO (genenically modified organism) yg didebatkan menjadi impak buruk. Jika maltodextrin di dalam shaklee ini hasilnya bukan dari sumber tanaman organik yg bebas GMO, itu sesuatu yg tidak bagus.

Leave a Comment

CommentLuv badge