Asma Kronik 24 jam bersama Inhaler dan Wajib ke Hospital Setiap Bulan

Bunyi ‘wheezing’ atau nafas berdehit itulah permulaan dari asma. Sedikit sambungan dari entri semalam anak kerap demam, batuk, selsema. Apa yang patut ibu ayah lakukan? entri ni pula berkisar si ayah pula yang ada asma kronik, macamana nak buat?

Dari kecil, sambung belajar, kahwin hingga dah ada anak bergantung pada nebulizer. Takkan ingin sambung sampai ke tua?

Jawapannya, TIDAK bagi pasangan romantik ni.

“Alhamdulillah.. kini suami saya bebas asma!”

Itulah kata permulaan yang isteri encik akmal ucapkan ketika ditemu ramah. Perasan lega dan lebih tenang terpancar pada kedua-duanya.

Rawatan Asma Kronik? Inhaler Bukan Kawan Baik Dia Lagi

Apa itu lelah/asma/athma?

saluran pernafasan pesakit asma

Beza antara ketiga-tiga ini hanya ejaan sahaja. Ia adalah keadaan yang sama dimana pesakit mengalami gangguan saluran udara (bronkus). Semasa berlaku, bronkus menjadi sempit dan berlendir. Ia menyebabkan pesakit mengalami sesak nafas.

Biasanya ia menyerang pada kanak-kanak 2 tahun ke atas. Senaman berlebihan atau gangguan emosi juga boleh menyebabkan pesakit diserang asma.

Apa tindakan Awal Jika Asma Menyerang?

  1. Bawa pesakit berjumpa doktor seberapa segera untuk pengesahan dan rawatan kecemasan.
  2. Bagi mengelak pesakit menjadi cemas, cuba alihkan perhatian mereka dengan perkara lain supaya mereka tidak berasa cemas dengan keadaan pernafasannya.
  3. Jika berlaku semasa tidur, dudukkan anak dan sokong belakangnya dengan bantal.
  4. Boleh juga dudukkan anak sambil lengannya diletakkan di belakang kerusi supaya beban pada dada dapat diringankan. Ia membantu otot dada mengeluarkan udara dengan lebih mudah.

Rawatan yang biasa Doktor berikan

  • Bronkodilatur – ia disedut untuk membuka bronkus dengan mengendurkan otot
  • Titisan atau sedutan intravena – jika keadaan lebih teruk
  • Doktor akan buat sedikit ujian menentukan jenis alahan kita – jika tidak, kita boleh buat sendiri di rumah. Contoh jika kita ada bela kucing di rumah, akak suggest hantarkan ke nurseri dalam seminggu dan perhatikan ada perubahan tak dan seterusnya
  • Jika asma menyerang dengan lebih kronik, kemungkinan doktor akan suggest dadah steroid dos rendah untuk disedut 3-4 kali sehari. Jika masih sama, mungkin doktor akan tingkatkan dos berbentuk pil.

sumber

rawatan sakit athma pada kanak-kanak

Bayangkan sahaja jika anak yang diserang asma, berapa banyak diri mereka terdedah pada ‘drug’. Walhal lihat anak demam je hati dah meruntun. Apatah lagi lihat mereka pakai nebulizer. >> Kongsi cara atasi lelah tanpa steroid di sini

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

4 thoughts on “Asma Kronik 24 jam bersama Inhaler dan Wajib ke Hospital Setiap Bulan

Leave a Comment

CommentLuv badge