Cara Bunuh Bakteria TB Sebelum Parah

Innalillahiwainnailahirajiun. Semalam hari terakhir Allah pinjamkan anak sedara pada kawan akak. Dalam pukul 3 pagi dia dijemput Allah menderita sakit tibi.

 

Tak lama pun, batuk kering dalam 2 minggu kemudian jadi lebih serious dan nazak. Doktor nasihatkan bawa balik rumah, pagi tu meninggal. Alfatihah untuk arwah, doakan moga dikurnia syurga tertinggi insyaAllah.

 

Apa Itu TB?

Sakit TB adalah singkatan dari tuberculosis. Ia adalah penyakit disebabkan bakteria mycobacterium tuberculosis dan ia biasa serang paru-paru. Tapi awas, adakalanya ia juga boleh serang otak, tulang belakang, nodus limfa, kalenjar adrenal dan bahagian usus manusia.

batuk kering akibat bakteria TB

TB adalah sakit berjangkit. Bakteria ni boleh disebarkan melalui titisan air di udara apabila batuk atau bersin. Kemungkinan untuk diserang TB bergantung pada daya tahap imun masing-masing. Jika rendah, risiko dijangkiti TB adalah lebih tinggi.

 

Siapa Golongan Yang Berisiko Diserang TB?

  1. Bayi, Kanak-kanak dan golongan tua.
  2. Pesakit yang menghidapi sakit kronik yang boleh mengurangkan daya tahan badan seperti kencing manis, sakit buah pinggang tahap akhir, kanser dan sebagainya.
  3. Pembawa HIV.
  4. Pesakit yang mengambil rawatan steroid dalam jangka masa yang lama.
  5. Pesakit yang sedang membuat kemoterapi.

 

Mengikut sumber yang akak jumpa dari mmgazette.com, sebelum merdeka dahulu TB adalah pembunuh no 1. Alhamdulillah sekarang dah jatuh tangga ke-9 punca kematian di Malaysia melalui program vaksinasi.

 

Bila baca sejarah tentang TB ni, rupanya ia adalah antara penyakit tertua di dunia. Sekitar tahun 460 masihi bakteria TB ini pernah dijumpai pada tulang belakang mumia. Dan penyakit ini banyak tersebar luas dan ia boleh membawa maut.

 

Bagaimana nak cegah sakit TB?

  • Injek BCG selepas lahir
  • Dapatkan suntikan dos kedua sekiranya tiada parut pada umur 12 tahun
  • Sekiranya batuk berterusan lebih dari 2 minggu, segera jumpa doktor untuk uji kahak kita
  • Ada ahli keluarga atau rakan serumah dengan pesakit TB hendaklah tampil untuk menjalani pemeriksaan

 

Rawatan pesakit TB

Biasanya ia mengambil masa hingga 6 bulan bergantung pada keadaan pesakit. Dalam 2 bulan pertama, pengambilan ubat dipantau oleh doktor dan seterusnya mengikut nasihat doktor.

Disebabkan penyakit berjangkit ini bukan penyakit keturunan dan ia hanya menyerang individu yang mempunyai daya tahan tahan yang rendah sahaja, jadi ia bolehlah dicegah.

 

Untuk cegah boleh ambil vitamin c dan nutriferon. Jika dah disahkan alami TB, nak ambil vitamin mana?

 

Akak cadang terbaik ambil vivix. Bukan sahaja ia meningkatkan daya tahan tubuh, sifatnya yang kaya antioksidan, tinggi resveraterol dan kemampuan penyerapannya sehingga ke DNA mampu menghasilkan sel yang lebih sihat.

 

Sel-sel yang rosak itu dapat direncat dan digantikan dengan yang baru. Ia sudah pun diuji secara klinikal dan sudah pun dipatenkan.

 

Testimoni Vivix Bantu Pesakit TB

cara rawat tibi cara rawat tibi dengan vitamin cara rawat tibi dengan vitamin 2

 

Bak kata kawan akak (medical doctor) virus, bakteria perlu bersabar. Ia makan masa untuk pulih cuma kita perlu tingkatkan daya tahan badan supaya lebih kuat untuk lawan virus yang sedang menyerang.

 

Sesungguhnya yang menyembuhkan hanya Allah, kita hanya berusaha.

 

WhatsApp akak 0183176090 untuk tempahan

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

2 thoughts on “Cara Bunuh Bakteria TB Sebelum Parah

Leave a Comment

CommentLuv badge