Cara Nak Buang Katarak Mata Tanpa Pembedahan

Arwah nenek dulu pun pernah kena katarak mata. Korang biasa tak tengok orang berusia pakai spek hitam berlubang tu. Lebih kurang yang jual kat daiso tu. Itulah yang arwah nenek pakai selepas jalani pembedahan katarak mata.

 

Waktu tu sekolah lagi, tak pernah tahu pun apa itu katarak mata. Cuma yang nampak secara fizikal pada mata nenek ada macam selaput berwarna putih. Lama kelamaan makin merebak dan penglihatan nenek makin kabur.

katarak atau selaput mata

Katarak mata ni terbentuk dari pembetukan protein pada lensa mata yang boleh menyebabkan mata menjadi kabur dan risiko untuk buta. Minggu lepas ada seorang kawan pun sama, mata maknya ada selaput. Memikirkan kena bedah, datang rasa takut nak ke hospital.

 

rawatan selaput mata tanpa pembedahan

Jadi kawan akak tanpa fikir panjang nak ikhtiar berikan mak vivix. Alhamdulillah tak disangka selaput hilang dan tak jadi bedah! Sebab tu akak rasa sangat teruja nak berkongsi dengan lebih ramai lagi 🙂

 

Jenis-jenis Katarak

  • Subcapsular : biasanya berlaku pada mereka yang ada diebetes atau yang mengambil steroid dalam jangka masa lama. –> klik sini untuk rawatan alternatif untuk diabetes
  • Nuclear : biasanya berlaku disebabkan peningkatan usia
  • Cortical : katarak yang berlaku pada lensa corteks di mana juga disebabkan faktor usia dan diabetes.

 

Tanda-Tanda Katarak

  • mata jadi berkabus, kabur
  • jadi rabun ayam
  • wujudnya “double vision”
  • power mata menjadi semakin tinggi (jika memakai cermin mata atau contact lense)
  • penglihatan semakin teruk pada waktu malam

Apa Yang Menyebabkan Berlakunya Katarak Mata?

  • Diabetes / kencing manis
  • Darah Tinggi
  • Merokok
  • Kegemukan
  • penggunaan ubat kolesterol
  • ada buat terapi penggantian hormon
  • radang mata
  • pernah alami kemalangan melibatkan mata
  • penggunaan ubat ubatan steroid yang berpanjang

 

Rawatan Alternatif Katarak Mata

Jika masih belum serious, hanya dengan memakai kaca mata bersesuaian dan elak pemanduan di malam boleh kurangkan sakit atau ketidakselesaan ini. Tapi kalau dah jadi seperti cerita kawan akak ni, mak dia sepatutnya dibedah.

 

Alhamdulillah tak jadi.

 

Ini antara record perbualan di group selepas mak pada kawan akak tu bebas dari katarak mata:

 

Happy sangat bila boleh beri kesihatan pada mak..

 

Mak mengalami masalah katarak mata kedua belah menyebabkan penglihatan mak kurang jelas..

 

Takut Nak menjalini katarak mata saya belikan mak Vivix Shaklee pada 08.02.16

Alhamdulillah mak baru Minum 1/2 botol Vivix , nampak perubahan mata mak terutama sebelah kiri yang bebas dari katarak tersebut.

 

Bukan Itu Sahaja, mak juga mengalami masalah lutut, Kini lutut mak semakin ok Dan mak tak perlu Kan painkiller untuk hilangkan sakit lutut mak..

 

Happy sangat, InshaAllah berbakti pada orang tua adalah satu nikmat yang sangat membahagiakan seorang Anak..

 

Bukan maknya seorang sahaja yang telah bebas dari selaput atau kerak mata, ramai juga yang telah sembuh selepas mengamalkan vivix.

 

rawatan alternatif katarak mata cara buang selaput mata tanpa pembedahan

 

Ada ibu atau ayah yang alami katarak mata? Boleh ikhtiar vivix hari ni. Kita hanya berusaha, Tuhan sahaja yang berkuasa menyembuhkan.

 

WhatsApp akak 0183176090 untuk tempahan

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

8 thoughts on “Cara Nak Buang Katarak Mata Tanpa Pembedahan

Leave a Comment

CommentLuv badge