Cara Rawat Sopak dengan Selamat dan Berkesan

Jika tidak rawat sopak dengan cepat, risiko ia merebak sangat tinggi. Ada yang perlahan tapi ada yang cepat. Itu yang risau, bila terlalu banyak kawasan yang terkena sopak, makin lamalah proses baik semula.

 

Yelah ia bukan penyakit on the spot macam demam, migrain atau seangkatan dengannya, penyakit ini timbul kesan dari gaya hidup seseorang selama berbulan malah bertahun.

 

Mengikut sumber, 80% dari kenalan yang datang mengadu sakit sopak adalah berpunca dari pengambilan skincare yang berbahaya.

 

skincare nak putih melepak merbahaya

Ya, sekarang produk kecantikan muncul macam cendawan tumbuh selepas hujan. Sungguh banyak dan malangnya mereka tidak menunjukkan kandungan sebenar di belakang botol.

 

Dan mungkin juga kita sebagai pengguna tidak cukup ilmu. Tidak faham terma saintifik yang digunakan oleh kilang pengeluar bahan kecantikan tersebut.

 

Untuk memudahkan pengguna, kerajaan sudah pun menggariskan bahan merbahaya pada kosmetik, boleh lihat senarai di bawah ni:

bahan kosmetik merbahaya punca sakit sopak

 

Dah ada guideline ni jadi mudahlah kita nak kenalpastii dan hindari produk mana yang tidak boleh digunakan.

 

Bukan produk skincare sahaja, ada lagi 4 punca lain sakit sopak yang jarang kita ketahui.

 

Bagaimana nak rawat sopak?

Nak merawat sopak ada beberapa cara. Biasa di hospital doktor akan melihat beberapa faktor seperti keluasan tompok dan sebagainya barulah diberi rawatan.

 

Antaranya rawatan first line iaitu dengan menggunakan krim yang mempunyai bahan immunomodulator yang mampu mengurang dan memberhentikan kerosakan melanosit. Atau rawatan foto terapi yang menggunakan pancaran cahaya ultra violet.

 

Atau yang terkini rawatan laser excimer dan rawatan pembedahan bagi memindahkan sel kulit pesakit. Tapi tentunya rawatan sebegini makan kos belanja yang besar serta risiko lain-lain.

 

 

Bagaimana vitamin boleh bantu rawat sopak?

Bagi mereka yang mencari ikhtiar lain untuk sakit sopak boleh cuba shaklee. Shaklee bantu pesakit dengan membekalkan nutrisi pada sel kulit melalui pengambilan vitamin. Secara mudah faham, bila mana sel sihat, luaran pun kelihatan cantik.

 

Vitamin yang terbaik untuk sopak ialah Vivix dan Energizing Soy Protein.

 

Penyakit sopak dipercayai membentuk protein yang dipanggil cytokins. Protein inilah yang merosakkan sel melanosit yang membentu melanin. Bagaimanapun ada juga teori lain yang mengatakan melanosit ini sendiri yang merosakkan dirinya.

 

Jadi Vivix boleh membantu dengan 2 cara iaitu:

vivix bantu rawat sakit sopak

  • Menghalang pembentukan protein AGE – Jika terlalu banyak protein AGE terhasil, ia akan menyekat penghasilan dan fungsi sel yang lain. Akibatnya, sel kulit akan bertambah teruk.
  • Mengandungi polifenol penting – Kajian menunjukkan polifenol bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Bukan itu sahaja, kerosakan kulit turut berkait rapat dengan radikal bebas yang bertindak memusnahkan sel kulit. Polifenol menunjukkan sangat baik untuk melindungi kulit dan tubuh daripada radikal bebas.

 

Energizing Soy Protein

rawat sopak dengan vitamin shaklee

ESP merupakan protein segera yang dicipta sebelum protein segera lain di pasaran iaitu sekitar tahun 1961. Seperti yang kita tahu asas pada tubuh ada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk pula organ dan kemudian barulah terbentuk sistem.

 

Makanan terpenting pada sel adalah protein. Sebab itu penting pengambilan ESP (protein yang baik) supaya sel yang terhasil adalah sel yang sihat. Jika tidak, sampai bila-bila sel akan copy sel yang rosak berulang kali.

 

Testimoni shaklee rawat sopak

Berikut adalah beberapa testimoni bagaimana shaklee berjaya rawat sopak. Perlu diingatkan, ini adalah produk semulajadi tanpa steroid dan bahan kimia merbahaya. Jadi ia mengambil masa untuk blend dengan badan mengikut tahap badan masing-masing.

 

cara rawat sopak dengan vivix

 

 

Moga entri ni dapat membantu ramai pesakit sopak. Kita hanya ikhtiar, Allah sahaja yang boleh menyembuhkan.

 

WhatsApp akak 0183176090 untuk tempahan dan pertanyaan

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

2 thoughts on “Cara Rawat Sopak dengan Selamat dan Berkesan

Leave a Comment

CommentLuv badge