Cara Rawat Sakit Lutut Tanpa Injection Yang Mahal dan Tinggi Risiko

2 minggu lepas pulang dari sukaneka Tadika An-Nawwar, ibu mengadu sakit lutut yang teramat. Rasa kejang langsung payah untuk bergerak. Ibu memang jarang sakit tapi bila dah kena ibu boleh flat. Seminggu juga ibu yang ‘kaki jalan’ terpaksa rehat di rumah. Yang peliknya bukan sakit di kepala lutut. Ibu sakit di belakang lutut. Rasa seperti … Read more

Cari Ubat Kuat Yang Selamat Pada Buah Pinggang Dan Jantung

Akak pernah beberapa kali berborak dengan salah seorang penjual ubat kuat. Beliau boleh dedahkan ubat kuat adalah salah satu produk yang tidak bermusim. Sentiasa orang lelaki cari. Memang mudah untuk menjual sebab seberapa harganya pun customer sanggup bayar asalkan dapat baiki masalahnya. Majoriti dari buyer online. Mudah beli, bayar dan barang dapat tanpa diketahui oleh … Read more

Cara Elak Kena Dialisis Agar Boleh Jimat RM5000 sebulan

Dukacita sungguh bila dapat tahu mak mertua akak┬ásendiri detect buah pinggang rosak. Alhamdulillah now at early stage. Takkan nak tunggu kronik kan. Doktor bagitahu ini berpunca dari kesan pengambilan ubat seharian. Ya, memang banyak mak makan ubat hospital. Lately mak kerap cerita dia sakit pinggang. Mula-mula kami ingatkan biasa sahaja sebab masa muda dulu mak … Read more

Telomere Ibarat Hujung Tali Kasut. Apa Jadi Kalau Ia Rosak?

Kalau tali kasut dah terbuka, jalan pun boleh tersadung! Eh itu perumpamaan saje. Bila sebut vivix atau sirap merah boleh bantu merawat dari terus ke DNA sel, orang macam faham tak faham. Camne ek? Akak pun macam tu sebelum ini, kita bukan doktor tapi kita boleh baca dari sudut pandang sains. Apa itu telomere? Ingat … Read more

Kenapa pesakit kencing manis kena jaga kaki dari luka?

Kencing manis antara sakit orang kaya, mana taknya bila dah kena sakit ni makan minum tak boleh sebarangan. Kena hati-hati pilih. Sebab makanan yang diambil liat nak tukarkan pada tenaga. Boleh tengok sendiri orang yang ada kencing manis akan cepat berasa letih, mengantuk dan bila lapar boleh sampai menggigil. Siap sedia sekurang-kurangnya ada gula-gula atau … Read more