Anak Demam Virus On Off Lebih Seminggu, Apa Nak Buat?

Rasa tak keruan bila start 1 syawal anak demam on off. Tentu sekali bila anak kecil yang demam, mak ayah yang tak boleh lena. Tuala basah, spray, bam baby sentiasa di sisi. Penuh handbag AV raya kali ini. hihi   Sebut raya semestinya jumpa sanak saudara, rakan dan taulan. Menghadap mereka pun agak mencabar apatah … Read more

Kenapa Ubat Batuk Tidak Digalakkan Pada Baby 2 Tahun Ke Bawah?

Bab ubat batuk ni memang dah lama jadi isu. Adakalanya diri sendiri juga yang tak sabar nak anak baik cepat. Risau lama sok sek sok sek. Nafas berbunyi.   Iye. Akak sendiri pun kesian kalau anak demam, batuk dan selang-seli dengan batuk. Mujur akak dan suami kerja dari rumah jadi tak perlulah ambil cuti lama. … Read more

Bagaimana Nak Kenal Impetigo Atau Sakit Kulit Lain?

Hari ni akak nak bercerita pasal penyakit impetigo. Akak pun baru je dengar tentang penyakit ni dan mulalah cari beberapa sumber.   Impetigo adalah sejenis penyakit kulit yang senang berjangkit. Ia biasanya di alami oleh kanak-kanak dan bayi di bahagian muka, leher dan tangan.   Impetigo sangat jarang terkena pada orang dewasa. Impetigo terjadi disebabkan … Read more

Perkara yang Perlu Dititik Berat Bila Beraya dengan Baby

Seronoknya ada baby! 🙂 Manakan tak seronok, melihat mereka tidur nyenyak sahaja pun buat ibu ayah bahgia apatah lagi menyambut syawal bersama baby, bawa jumpa kenal saudara dan rakan.   2 tahun lepas beraya dengan Alfateh, waktu tu lagi 5 hari nak habis pantang. Dek tak tahan duduk rumah sewaktu orang seronok ziarah rumah ke … Read more

Herbal Blend bantuk rawat chicken pox, ruam, gatal dan eczema

Anak yang aktif biasanya tidak boleh duduk diam. Ada sahaja ideanya ingin mencipta sesuatu untuk menarik perhatian tak kira ibu, ayah atau orang sekeliling. Sedar tak sedar separuh lagi dari bulan ramadhan umat islam bakal menyambut hari raya. Datang keterujaan nak menyambut raya di kampung. Tapi jangan lupa akan si anak yang bijak tadi.hehe. Serangga, … Read more