Cara Rawat Sopak dengan Selamat dan Berkesan

Jika tidak rawat sopak dengan cepat, risiko ia merebak sangat tinggi. Ada yang perlahan tapi ada yang cepat. Itu yang risau, bila terlalu banyak kawasan yang terkena sopak, makin lamalah proses baik semula.   Yelah ia bukan penyakit on the spot macam demam, migrain atau seangkatan dengannya, penyakit ini timbul kesan dari gaya hidup seseorang … Read more

Polygonum Cuspidatum Ibu Kepada Resveraterol

Berbelit lidah nak sebut ye? Nama lain bagi polygonum cuspidatum ini ialah japanese knotweed. Ingat jepun, ingatlah japanese knotweed.   Tapi jangan salah sangka, daun ni bukan sahaja berasal dari jepun tau. Malah ia juga adalah salah satu ubatan tradisional dari china bagi membantu masalah saluran pernafasan dan jantung.   Kalau tak kenal orang kita … Read more

Manfaat Elderberry yang Jarang Orang Tahu

Kelmarin cerita tentang anggur gergasi, semalam lobak ungu, haa hari ini akak nak kongsi manfaat elderberry pula. Esok mesti korang boleh teka kan manfaat buah apa yang akan dikongsi. hehe   Tengah semangat ni nak share tentang vivix. Maklumlah gembira sangat bila lihat bacaan kencing manis ayah turun mendadak, dan mak kawan cancel operate mata untuk buang … Read more

Asal Usul dan Khasiat Lobak Ungu

Jarang jumpa lobak ungu di pasaran. Biasa dalam masakan kita masukkan lobak oren atau lobak putih. Lobak putih pun akak pernah makan masa berpantang je lah. hehe. Itupun sebab nak banyakkan susu.   Selalu yang jarang jumpa itulah mempunyai baaaanyak khasiat? Betul tak. Lobak biasa je pun dah bermacam khasiat untuk mata dan sebagainya. Apatah lagi … Read more