Detox Day 1: Menu Ayam Masak Steam Daun Ketumbar untuk Ibu Menyusu

Ini adalah kali kedua¬†group akak vitamin adakan sesi detoks selama seminggu. Sesi pertama tahun lepas akak tak dapat turut serta kerana masa tu mengandungkan mus’ab. Alhamdulillah tahun ini berkesempatan!

Cuma tahun ini, akak masih menyusukan mus’ab.

Persoalannya, boleh ke ibu menyusu join detox program?

Ya boleh.

Extra special bagi kami, walau di hari pertama hingga ketiga menu detoks adalah sayuran dan buah-buahan sahaja, kami ibu menyusu di bolehkan ambil protein. Yeay!

Tidaklah menggigil masa menyusukan baby.

 

Detox Program Shaklee

Program ini berlangsung selama 7 hari sahaja. Antara tujuan detox adalah:-

  • nak cantikkan kulit
  • nak slim
  • nak turunkan berat badan
  • nak tajamkan minda
  • nak tingkatkan stamina badan
  • nak cerahkan kulit
  • nak detox keseluruhan tubuh untuk buang segala toksin

 

Menu Detox Hari Pertama

Pilihan akak, tentu sekali Energizing Soy Protein (ESP) di waktu pagi. Hanya shake-shake je. Kenapa pilih ESP? Jawapannya ada disini.

 

Menu detox tengahari pula, akak steam 2 ketul ayam bahagian dada (part paling kurang lemak) bersama bawang putih, lada sula, lada hitam, garam dan sayur akak pilih daun ketumbar.

 

Biasanya daun ketumbar orang jadikan sebagai hiasan sahaja kan? Tidak bagi akak. Daun ini kegemaran akak sekeluarga. Jadi main dish pun akak boleh ngap! ūüėÄ

Malah masak spaghetti dan sambil sardin pun akak masukkan sekali.

 

Manakala ntuk makan malam, hubby dan anak-anak request menu sama macam akak makan tengahari. haha. Rupanya dorang pun sama minat menu detoks akak. Masing-masing berebut.

Cuma akak masak untuk 4 orang makan dan sebagai tambahan akak pilih lobak merah untuk anak-anak. Steam sekali di dalamnya! 15-20 minit siap. Mudah dan sihat.

 

Alhamdulillah rupanya tak susah pun detox ni. Cuma tinggalkan nasi dan carbo sahaja. Yang lain boleh.

Disamping sayuran dan buah-buahan yang sebagai snek, akak ambil suplemen lain bagi bantu detoks berjalan lebih lancar dan berjaya. Pilihan vitamin akak adalah vivix.

Hanya satu sudu sehari untuk detox seluruh badan.

 

Nantikan menu detoks untuk hari kedua hingga ke tujuh di entri selepas ini.

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

Leave a Comment

CommentLuv badge