Detox Day 2: Menu Detoks Berkuah Yang Sihat dan Menyelerakan

Setelah seharian berdetox hanya dengan makanan raw food (makanan mentah), hari kedua dibolehkan memilih menu berkuah.

Majoriti kami memilih membuat tomyam atau sup. Katanya kalau masak singgang macam tak rasa apa-apa. Bagi akak semua sedap! haha hanya tolak kayu dan batu je. Sedapnya dapat hirup sup panas-panas.

Untuk ibu menyusu macam akak, boleh campurkan ikan atau ayam di dalam masakan.

Manakala orang biasa boleh buat sup atau tomyam sayur campur.

 

Maka terhasillah pelbagai resepi. Berikut adalah antara resepi geng detox akak kongsikan di dalam group special kami.

 

sup bayam bersama pisang

sup ikan campur bersama buah dan salad (ibu menyusu)

ayam panggang bersama sup sayur dan buah (ibu menyusu)

tomyam sayur campur bersama nenas

sup sayur campur dan buah epal hijau

sup campur bersama pisang (ibu menyusu)

sayur masak air bersama buah epal

 

Rasanya macam menu pantang pun ye kan?

Cuma masa pantang akak tak berani ambil ayam. Takut gatal. Nak cuba-cuba pun tak berani tapi orang lain ada yang ok je.

 

Ha yang ni menu akak.

sup campur warna warni. 😀 Jangan tertipu ini sup seisi keluarga. akak punya 2 ketul tengahari, 2 ketul malam. Selebihnya anak-anak dan suami.

 

Agaknya kenapa kami guna sayuran je untuk 3 hari ni (orang normal)? Ada sebabnya.

Kita gunakan sayuran kerana ia ada klorofil yang berupaya flush toksin dari badan. Perlukan 3 hari tau, barulah nanti boleh ditambah protein.

Akak juga ambil vivix sesudu dan 2 biji alfalfa. Semua tu dari buah-buahan dan tumbuhan semulajadi, tanpa sebarang drugs ye. Sangat selamat.

 

Jom follow kami!

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

4 thoughts on “Detox Day 2: Menu Detoks Berkuah Yang Sihat dan Menyelerakan

Leave a Reply to AkakVitamin Cancel reply

CommentLuv badge