Mama risau anak lambat cakap

Masuk je anak setahun, selain melihat perkembangan fizikal, cara bergaul dengan kawan atau keluarga, cara mendengar dan respon pada kita, kita juga perlu perhatikan percakapan mereka; gaya sebutan mereka walau tidak jelas ada jugaklah sikit seperti ma ma, ba ba, la la.

anak lambat cakap

Mengikut pembacaan akak di doktorbudak.com tiada punca tepat untuk kenalpasti kenapa anak lambat cakap. Berdasarkan kajian yang mereka lakukan, ‘late talkers’ ini ramai di kalangan;

  • anak lelaki
  • lahir kurang berat
  • anak lahir pramatang (sebelum 37 minggu)
  • mempunyai sejarah keluarga yang ada masalah late talker

Menurut Dr. Zubaidi pula, dia mencadangkan agar bermula usia anak setahun tapi masih lagi tiada respon bila kita bercakap, tidak menurut atau melihat ke arah yang dituju contohnya

“Tolong mama ambil mainan tu”. Terbaik boleh berjumpa doktor dan dapatkan nasihat seterusnya. Kerana di klinik atau hospital mereka akan lakukan beberapa ujian kepastian. Sebab menurut pengalamannya, ada mak budak tu kata “Takpe.. dia macam kakaknya lambat cakap, lepas masuk usia 5 tahun, lambat cakap nya hilang”.

Sebaliknya apa yang berlaku, anak keduanya itu masih tidak dapat bercakap dengan baik walau sudah masuk darjah 1.

EPA dan DHA membantu perkembangan otak anak

Selain praktis lebih banyak bercakap bersama anak dan beri galakkan pada mereka, ibu bapa juga boleh ikhtiar dengan memberi makanan tambahan yang membekalkan nutrisi Asid Lemak Omega 3 (seperti EPA dan DHA) yang tinggi. Kedua-dua keperluan ini sama penting seperti membekalkan kalsium untuk pertumbuhan tulang.

Selepas cerai susu badan, ramai ibubapa beranggapan dengan beri susu formula sudah memenuhi keperluan DHA mereka padahal ia tidak mencukupi. Cadangan pengambilan EPA/DHA anak mengikut standard international adalah seperti dibawah:

Umur Jumlah DHA/EPA ( mg)
2 hngga 3 tahun Cadangan 433mg, 145mg Minimum
4 Hingga 6 Tahun Cadangan 600mg, 200mg Minimum
7 Tahun Keatas Cadangan 650mg, Minimum 220mg DHA
Kanak-kanak 1 Hingga 23 Bulan yang mengambil susu formula Cadangan 325mh, Minimum 110mg DHA

 

 

 

Omega Guard Vitamin untuk Perkembangan Otak

perbezaan kandungan EPA DHA di dalam omega guard

Didalam satu kapsul OMEGA GUARD, terkandung 330 mg Asid lemak OMEGA 3 (DHA dan EPA)

 

Akak cadangkan pengambilan Omega Guard boleh membantu. Ia adalah fishoil keluaran Shaklee yang sudah tentu selamat dan semulajadi. Ia sudah disuling sebanyak 3 kali untuk memastikan ketulenannya. Malah ia juga tidak berbau hanyir melainkan anda kunyah seperti chewing gum. hehe. 😀 Tapi jangan terkejut jika anak anda rileks je kunyah Omega Guard begitu sahaja sehinggakan pantang nampak, mesti dia minta lagi..

 

Rata-rata ibu yang mengamalkan Omega Guard dalam pemakanan seharian anak sangat berpuas hati malah ia juga membantu anak yang mempunyai masalah lambat cakap.

 

testimoni omega guard untuk perkembangan otak anak

 

 

Jika berminat, bolehlah hubungi akak di talian 018 – 317 6090 (Call/ WhatsApp) secara direct. Kebetulan bulan November ini promosi Omega Guard, jadi lebih banyak penjimatan yang anda bakal dapat. 🙂

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

18 thoughts on “Mama risau anak lambat cakap

  1. omega 3 sangat sesuai untuk anak yang ada masalah percakapan, omega guard penuh dengan khasiat EPA dan DHA yang boleh membantu menyelesaikan masalah ibu-ibu diluar sana tentang anak mereka.

  2. ibu perlu banyak berkomunikasi dgn anak.. jgn marah jika dia tidak dpt sebut spt yg kita sebut.. dpt dgr bunyi yg lbh krg spt kita sebut pon dh memadai.. selalu ajar dia, agr dia lebih pandai menyebut ataupun boleh juga sambil sebut, tunjuk gambar pada dia.. supliment seperti omega juga dapat membantu untuk menghubungkan sel-sel otak mereka agar mereka lebih cepat faham..
    ieda dayah recently posted…KHASIAT PETOLA YANG KITA TIDAK KETAHUIMy Profile

Leave a Comment

CommentLuv badge