Masalah Kulit Kering Menggelupas

Cuaca tak menentu kejap panas, kejap hujan, terlalu kerap dalam bilik berhawa dingin, kulit sensitif semua ni ada berkait dengan masalah kult kering menggelupas. Akak sendiri perasan masalah ini bermula sewaktu kerja di ofis dahulu. Rasa kering dan gatal tapi bila lihat dicermin atau di gambar (yang ada flash) nampak sangat berkilat berminyak.

kulit kering menggelupas

gambar dari kawaiicrush

Bila cover dengan bedak compact, nampak sangat muka macam berpasir putih-putih. Nak taknak akak kenakan toner selepas mencuci muka tapi sedihnya tiada apa yang berkurangan. Muka tetap kering menggelupas. Last akak fed up dan biar sahaja begitu.

Bermula hamil, akak memang berniat taknak bergantung ubat klinik. Kebetulan shaklee memang family pernah ambil dahulu, tanpa berfikir panjang akak order vitamin dengan senior. Setelah amalkan bcomplex secara konsisten barulah akak perasan masalah kulit kering akak makin berkurangan. Itupun bila disapa mak mertua yang kulit makin berseri kalau tak nampak pucat je.

Tersipu-sipu malu juga masa tu, hehe. Dalam hati yaAllah syukur sangat! Walau sedikit berkurang, muka berkilat tetap juga sama terutama dibahagian dahi. Selalu bila dah tengahari akak hanya ambil tisu dan lapkan disitu. Jika berada dalam air-cond, lebih kerap akak lap dengan tisu termasuk di kawasan hidung sekali. (Masa ni akak tak research pun tentang produk Shaklee.. rupa-rupanya sangat banyak produk Shaklee tinggi antioksida sesuai untuk merawat masalah kulit kering menggelupas ni)

Tapi sebab kecantikan bukanlah priority, akak hanya cari Set Breastfeeding sahaja untuk memeriahkan dan memekatkan susu badan. Fikirnya tertumpu untuk memberi penyusuan lengkap pada Alfateh hingga 2 tahun. Akak langsung tak terfikir untuk memperbaiki kulit muka yang sedia kering tu.

Tanpa disedari, akak terasa kulit wajah makin lembut dan lembab bila disentuh. Dalam hati, “uish betul ke ni.. sebab vitamin ke atau sebab lain?”. Jadi untuk memastikannya, akak stop makan set breastfeed tu tadi selama 2 minggu lebih. Walau di pipi masih terasa lembab, akak dah mula perasan di kawasan hidung dan dibawah bibir mula keluar pasir putih-putih gitu tanda kulit kering semula. “Ha ni mesti sah efek dari set breastfeed tu tadi.. Alhamdulillah syukur sangat!”. Sekurang-kurangnya tau punca dan penyelesaian kepada masalah kulit ni.

Set Breastfeed juga bertindak melicinkan kulit!

set bajet breastfeed

Sendiri macam tak percaya tapi inilah kebenarannya. Vitamin pilihan akak:

  • ESP (Energizing Soy Protein) yang membekalkan protein 100% semulajadi dari soya tanpa diubah genetiknya. Kalau nak tahu, Shaklee uruskan soya ni dari proses penanaman sehingga proses menjadi serbuk.
  • Alfalfa Complex bukan sahaja berfungsi sebagai kacip fatimah, malah bertindak sebagai agen detoks terbaik bagi membuang sisa dan toksik di dalam badan.
  • dan akak add-on Sustained Release Vitamin C Shaklee membina semula kolagen semulajadi sambil menguatkan antibodi melawan radikal bebas.

Rahsia dah tak jadi rahsia hihi. Berkongsi di sini barulah lega. Sekurang-kurang adalah perkongsian yang akak dapat share bersama dengan anda semua 🙂

Ada masalah kulit kering menggelupas juga sepeti akak? Jangan malu jangan segan.. Contact akak segera 011-2208 0393 atau email direct ke
alyaaaidee@gmail.com untuk consultation dan tempahan.

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

11 thoughts on “Masalah Kulit Kering Menggelupas

  1. dulu saya memang teruk masalah kulit mengelupas ni terutama tepi mulut dan hidung..kulit muka pun jadi bercapuk-capuk..sejak konsisten ambil ESP, dah lama bye-bye kulit mengelupas ni alhamdulillah

Leave a Comment

CommentLuv badge