Demam Virus Adeno Menyerang Kanak-Kanak

Virus Adeno Maksud virus adeno Cerita ini diambil dari Facebook Page Malaysia! Networks. Dimuat naik penuh tanpa sebarang edit dari akak. Ditakuti salah berita dan elak dari tokok tambah   Ia kejadian sebenar berlaku,   Salam…, peringatan untuk yang ada anak kecil.! Just nak share dgn cikgu dan parents classmate sofea. Cerita sy agak panjang … Read more

Ubat Kutu Kucing Organik Tanpa Bahan Kimia Merbahaya

Sekolompok kecil ada yang salah faham dengan mengatakan sesetengah ubat tanpa bahan kimia. Tentu sekali salah. Air sahaja pun sudah dikira bahan kimia iaitu hasil gabungan dari H2O. Jadi ia lebih selamat disebut ubat kutu kucing tanpa bahan kimia merbahaya. Masa akak sekolah dulu, budak asrama terkenal dengan jangkitan kutu. Kutu mudah terbang dan bermaharajalela … Read more

Detox Day 2: Menu Detoks Berkuah Yang Sihat dan Menyelerakan

Setelah seharian berdetox hanya dengan makanan raw food (makanan mentah), hari kedua dibolehkan memilih menu berkuah. Majoriti kami memilih membuat tomyam atau sup. Katanya kalau masak singgang macam tak rasa apa-apa. Bagi akak semua sedap! haha hanya tolak kayu dan batu je. Sedapnya dapat hirup sup panas-panas. Untuk ibu menyusu macam akak, boleh¬†campurkan ikan atau … Read more

Detox Day 1: Menu Ayam Masak Steam Daun Ketumbar untuk Ibu Menyusu

Ini adalah kali kedua¬†group akak vitamin adakan sesi detoks selama seminggu. Sesi pertama tahun lepas akak tak dapat turut serta kerana masa tu mengandungkan mus’ab. Alhamdulillah tahun ini berkesempatan! Cuma tahun ini, akak masih menyusukan mus’ab. Persoalannya, boleh ke ibu menyusu join detox program? Ya boleh. Extra special bagi kami, walau di hari pertama hingga … Read more

Anak Demam Virus On Off Lebih Seminggu, Apa Nak Buat?

Rasa tak keruan bila start 1 syawal anak demam on off. Tentu sekali bila anak kecil yang demam, mak ayah yang tak boleh lena. Tuala basah, spray, bam baby sentiasa di sisi. Penuh handbag AV raya kali ini. hihi   Sebut raya semestinya jumpa sanak saudara, rakan dan taulan. Menghadap mereka pun agak mencabar apatah … Read more