Pengalaman Tonsil membengkak pada bayi saya

Sakit badan-badan ni belum hilang rasanya bila event straight. Alhamdulillah balik klang kali ni full pack! Terima kasih Allah atas kelapangan waktu. dapat memenuhi semua jemputan, lancarkan An-Nawwar Fun Trip, hadiri Mascel nanny tersayang, Master hanum.

semua aktiviti ni bertambah memenatkan lagi-lagi bila Alfateh demam. ke mana saja saya pergi confirm bawa dia, direct menyusu badan, anak laki kuat minum susu. satu, agaknya dia pun kepenatan. dua, doktor sahkan rupenya Alfateh alami bengkak tonsil di tekak.

dotor cek suhu, alfateh normal 

‘dia panas semula malam doktor’

‘demam disebabkan tosil memang on off’ ‘anak berapa bulan?’

‘9 bulan’

‘anak puan suka masukkan benda dalam mulut tak?’

‘sekarang dah jarang..’

‘dia suka hisap jari tak?’

spontan saya dan husband ‘aahh btul dia sukaa’

suka hisap jari tiada masalah, cumaa. kena kerap basuh tangan anak. kadang dia berpeluh, pegang sana sini then hisap jari. jari dia terdedah pada bakteria.

‘demam disebabkan tonsil memang on off’

tepat mengena pada point carian saya hasil dari google. 

**********************************************



Apa itu tonsil ?

Tonsil adalah kelenjar yang berkerja seperti askar untuk memerangi infeksi di tubuh, Ia terletak di tepi sebelah belakang tekak.


Apa itu radangan tonsil @ Tonsilitis? 


Infeksi pada kelenjar tonsil pada kebiasaan disebabkan dari kuman viral dan hanya 15% di sebabkan oleh bakteria.


Simptom-simptom penyakit :
Demam 

  • Susah untuk menelan kerana sakit tekak
  • Nafas berbau busuk.
  • Bunyi suara yang ganjil
  • Kebengkakan pada kelenjar tekak Kelenjar tekak akan kelihatan Besar, merah dan kebiasaan terdapat tompok – tompok putih di atasnya.


Rawatan 

  • Paracetamol untuk mengurangkan demam dan sakit
  • Makan makanan yang sejuk, lembut dan minuman sejuk
  • Banyakkan minum
  • Elakkan makanan yang keras,rangup,berempah dan panas
  • Rehat
  • Antibiotik jika jangkitan berpunca dari bakteria
 

Bila kelenjar tonsil patut dibuang ?

Pembuangan kelanjar tonsil (tonsillectomy):
Apabila jangkitan berulang – ulang. Kelanjar tonsil yang besar menggangu pernafasan dan gaya tidur yang biasa untuk anak anda. Doktor akan membuat penilaian secara individu bagi menentukan tindakan yang di ambil.


Bolehkah jangkitan pada kelenjar tonsil dielakkan? 


Radang tonsil yang disebabkan sakit kerongkong (diphtheria) boleh dielakkan dengan pengambilan immunisasi. Kalau tidak dibuang pencegahan tidak dapat dilakukan.


Pemberian immunisasi dapat mencegah radang tonsil yang disebabkan diphtheria, namun begitu ianya sukar dicegah. Elakkan daripada bergaul dengan kanak kanak yang ada selsema dan batuk.

Bolehkah radang tonsil mengakibatkan gejala yang teruk selain dari sakit tekak ?


Komplikasi yang teruk telah di kenal pasti. Ini termasuk:

  • Deman rheumatik (jangkitan diselaput jantung) disebabkan bakteria sreptokokus dan tidak mengambil antibiotik dengan secukupnya.
  • Radang buah pinggang (acute glomerulonephritis) juga kerana jangkitan streptococcus.
  • Pangkal kelenjar tonsil yang bernanah perlu rawatan kecemasan.
  • Radang tonsil yang berulang boleh menjelaskan kesihatan kanak-kanak dan kualiti hidupnya.

Sumber : Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia.

********************************************
Di carian lain..

TONSIL


Setiap manusia mempunyai dua kelenjar dinamakan tonsil yang terletak di bahagian kiri dan kanan rongga mulut (orofarinks) atau bahasa mudahnya pangkal lidah. Ia berfungsi menapis virus dan bakteria daripada memasuki saluran pernafasan, sekali gus menjadikannya satu daripada sistem pertahanan badan.

Namun, tonsil kadangkala gagal melaksanakan fungsinya apabila tidak lagi mampu menahan serangan virus dan bakteria. Akibatnya, tonsil mengalami radang atau inflamasi, membengkak dan boleh mencapai saiz besar sehingga boleh menyempitkan laluan makanan, malah mengganggu pernafasan.

Bagi orang dewasa, radang tonsil bukan saja membabitkan tisu tonsil, tetapi juga bahagian rongga mulut atau orofarinks.Jika dibuat pembedahan pada kanak-kanak, masalah sakit tekak atau demam akibat penyakit berkenaan dapat dikurangkan, malah boleh sembuh sepenuhnya. Bagaimanapun, bagi orang dewasa, tiada jaminan untuk sembuh sepenuhnya.Untuk kes tonsil yang teruk, tonsil membengkak dengan saiz besar sehingga pesakit sukar bernafas. Jika berdepan situasi sebegini, pembedahan dilakukan menggunakan kaedah ‘hot tonsilektomi.

Bagi mengelakkan risiko berlakunya radang tonsil, anda dinasihatkan menjaga kebersihan, terutama tangan. Pastikan tangan benar-benar bersih sebelum memasukkan makanan ke dalam mulut.



********************************************

di hujung perbualan doktor sarankan alfateh ambil Antibiotik (diambil sebelum makan pagi dan petang) untuk 3 hari dan ubat demam (macam sirap, beri hanya bile diperlukan).

********************************************

Tonsil dan Shaklee


Tonsilitis adalah disebabkan jangkitan kuman. Jika anda ke klinik kerana demam atau sakit tekak, doktor akan melihat ke dalam mulut untuk melihat samada tonsil membengkak. Doktor akan memberikan antibiotik kepada anda untuk masalah ini.

Ya, antibiotik adalah sesuatu yang akan diberikan doktor. Ia bertindak memusnahkan kesemua virus di dalam tubuh termasuk juga kuman yang baik. Jika diamalkan, lama kelamaan kuman jahat di dalam tubuh akan menjadi imun dengan antibiotik biasa maka anda memerlukan antibiotik yang lebih kuat apabila dijangkiti lagi kelak. 

Biasa dengan kan? Mencegah, lebih baik dari mengubati. Jika anda inginkan sesuatu yang bersifat semulajadi, selamat dan tiada kesan sampingan, Nutriferon adalah jawapannya. Nutriferon merupakan hasil kajian immunilogist jepun, Dr. Yasuhiko Kojima. selama 40 tahun penyelidikan ke atas lebih 200 herba yang membantu meningkatkan sistem imunisasi tubuh. Ianya menggunakan tumbuhan semulajadi (biji labu, biji plantego, bunga safflower, bunga japanese honeysuckle) maka selamat dan tidak mengundang bahaya atau risiko. 

Memandangkan tonsil disebabkan jangkitan kuman, maka nutriferon adalah pilihan terbaik untuk sistem pertahanan badan / imunisasi. 


*** untuk bayi bawah umur 1 tahun tak digalakkan ambil nutriferon, maknya yang  perlu ambil.
*** Dos cadangan untuk anak: suku sudu sahaja sehari


whatsApp akak 018 317 6090 untuk tempahan 😉

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

2 thoughts on “Pengalaman Tonsil membengkak pada bayi saya

Leave a Comment

CommentLuv badge