Pesakit Diabetes merana luka lambat sembuh dan tidak rela kaki dipotong!

Dalam blog ni akak lebih fokus pada hal ibu dan anak; hal ibu menyusu, tentang kehamilan, masalah susu kering, anak lambat bercakap dan sebagainya. Tapi hari ini akak nak fokus tentang pesakit diabetes merana luka lambat sembuh. Hari demi hari, ramai customer akak datang mengadu dia menghidap diabetes. Samaada baru di peringkat awal atau kritikal, penyakit diabetes tidak boleh dibawa main.

10 Tanda dan gejala Diabetes

tanda gejala diabetes

Menurut sumber Kementerian Kesihatan Malaysia, ada beberapa tanda umum yang dialami oleh pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, tak kesemuanya dihidapi oleh pesakit diabetes. Ia bergantung kepada tahap kesihatan badan pesakit itu sendiri:

  1. Jumlah air kencing lebih banyak dan kerap kencing
  2. Sering cepat rasa lapar atau haus.
  3. Lapar yang berlebihan atau makan banyak.
  4. Urin mengandungi paras gula yang tinggi.
  5. Berat badan turun mendadak.
  6. Rasa kebas pada hujung saraf di telapak tangan dan kaki.
  7. Mengalami rabun penglihatan.
  8. Cepat penat dan lemah sepanjang masa.
  9. Luka lambat sembuh.
  10. Mudah terkena jangkitan kuman terutama pada kulit.

Tetapi apa yang merisaukan adalah, selalunya pesakit diabetes tidak dapat kesan awal melainkan diabetes sudah mencapai paras kritikal dan disahkan oleh doktor. Jadi cara utama nak cek adalah dengan membuat ujian darah sekurang-kurangnya sekali setahun. Ujian boleh dibuat di mana-mana klinik kesihatan di seluruh Malaysia.

Kenapa pesakit diabetes menghadapi luka lambat sembuh?

kencing manis luka lambat sembuh

Mengikut pembacaan akak, ia ada kaitannya dengan kandungan gula di dalam darah. Kandungan utama dalam plasma darah adalah air. Manakala gula amnya bersifat menarik air. Dengan adanya kandungan gula yang tinggi, ia akan menarik air yang ada pada plasma darah dan menyebabkan darah mengental atau cepat beku. Jadi pesakit diabetes akan menderita luka lebih lambat sembuh berbanding orang normal.

salur darah tinggi gula

Selain itu, gula juga penyumbang utama kepada ereksi pada kulit. Bakteria lebih suka dan cepat merebak dalam keadaan yang lembap. Sebab itu, Dr Mahyuddin (Doktor Pakar Bedah Ortopedik) di dalam artikelnya Kencing Manis dan Kaki Bernanah menyarankan agar pesakit diabetes mengawal ketat kandungan gula di dalam pemakanan seharian di samping memastikan 5 langkah awal bagi mengelak luka berlaku, antaranya;

  1. Elak tapak kaki dari terlalu kering. Boleh sapukan baby oil atau olive oil bagi mengelak dari kaki merekah dan senang terluka.
  2. Kaki perlu dilap sebelum dan selepas keluar dari tandas kerana fungus lebih cepat berjangkit terutama di celah-celah jari.
  3. Pesakit perlu memeriksa stoking selalu dari adanya batu kecil atau objek tajam.
  4. Sentiasa memakai kasut yang bersesuian semasa berjalan. Elakkan selipar atau sandal yang mendedahkan jari kerana ia menyebabkan kaki mudah luka.
  5. Sentiasa memeriksa kaki sebelum tidur dengan menggunakan cermin bagi kawasan yang sukar dilihat.

Jika ada pesakit diabetes yang mengalami luka, segeralah berjumpa doktor. Untuk kecemasan, boleh standby Zinc Complex di rumah. Tumbuk halus hingga menjadi serbuk dan taburkan pada luka tersebut seperti yang saya buat pada luka anak dalam entri Sabun Hijau. InsyaAllah ia membantu proses pembaikan luka.

Secara khususnya, tiada vitamin yang boleh menyembuhkan penyakit Diabetes ini. Cuma apa yang akak boleh cadangkan, pesakit Diabetes boleh ambil Vivix untuk menurunkan paras gula di dalam darah. Ini adalah kajian khas Shaklee jalankan di makmal. Anda boleh lihat kesan dari pengambilan vivix. Ia memperbaiki bukan sahaja pada sel, malah DNA pada sel tersebut.

vivix mengawal bacaan gula

Apa itu Vivix?

Vivix® Botanical Beverage Mix melambangkan penemuan revolusioner dalam bidang khasiat pemakanan polifenol.

Vivix® mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaaan sel. Serba asli. Bakal dipatenkan. Kandungan utama telah diuji secara klinikal. Eksklusif untuk Shaklee.

Kebaikan Vivix kepada pesakit kencing manis

  • Menurunkan kepekatan gula di dalam darah. Pengambilan karbohidrat yang tinggi juga boleh meningkatkan kandungan gula. Polifenol yang terdapat dalam anggur muscadine berfungsi melambatkan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya menghalang kepekatan gula dalam darah semakin meningkat.
  • Mencegah ‘insulin resistence’. Kegagalan sel badan memberi respon terhadap insulin merupakan punca utama diabetes. Di sini, resveraterol memainkan peranan dalam meningkatkan sensitiviti badan kepada insulin. Semakin tulen resveraterol, semakit tinggi sensitiviti. Bagusnya, vivix mencapai 98% tahap ketulenan resveraterol dan ia 10x ganda lebih baik dari resveraterol di dalam minuman yang lain.
  • Membantu mengurangkan kompilasi diabetes yang lain seperti mata kabur dan kebas saraf.

 

Testimoni Vivix berjaya turunkan paras gula

 

testimoni vivi untuk diabetes

 

 

 

 

testimoni vivi untuk diabetes 02

 

 

 

testi vivix 06

Tiada kegembiraan lain melihat mak ayah kita kembali sihat semula. Bertindaklah dari sekarang jaga pemakanan sambil amalkan vivix untuk mengawal paras gula dari naik melambung. Katakan “SAYA TIDAK RELA KAKI DIPOTONG!”. Masih belum terlambat untuk anda mencuba vivix. Prevention is better then cure 🙂

Bagi yang ingin membeli Vivix, boleh terus hubungi no baru Akak 018 – 317 6090 atau email terus ke [email protected] untuk pertanyaan dan tempahan. Akak juga boleh menghantar Vivix direct ke rumah PERCUMA pada kawasan (Skudai-Segamat-Klang) dan pengeposan vivix secara PERCUMA juga ke seluruh Malaysia.

vivix shaklee

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

27 thoughts on “Pesakit Diabetes merana luka lambat sembuh dan tidak rela kaki dipotong!

  1. Mak mertua ida aritu luka di jari telunjuk kaki.. Mula2 tak teruk sgt luka tu tp ayh mertua ida g gunting kulit kering dekat luka tu.. Ida dh bg amaran sbb gunting tu kan tak bersih.. Esknya jari yg luka tu jd lebam dan terus mak mertua ida g hospital.. Wlaupun doktor bedah n doktor tulang bergaduh, last2 mak mertua ida suruh potong juga jari yg luka tu.. Kesian jg tgk mak mertua masa tu.. Klau blh rawat dr awal, lbh baik rawat dahulu kn..
    ieda dayah recently posted…BAGAIMANA MAHU KEKALKAN BERAT BADAN SIHAT DENGAN PENGAMBILAN MAKANAN YANG BETULMy Profile

  2. Kencinganis adalah penyakit yang berisiko terjadinya komplikasi. Oleh itu baik untuk pengidap kencing manis untuk segera menerima rawatan avar kencing manis boleh dikawal. Kencing manis boleh menjadikan anda mengalami kebutaan, kerosakan buah pinggang bahkan darha tinggi dan kehilangan anggota badan kerana terpaksa diamputasi disebabkan jangkitan kuman. Amalkan vivix untuk bantu kawal gula dalam darah anda.
    nila anggraini recently posted…Rawat Kayap Segera Sebelum Terjadi Komplikasi Yang TerukMy Profile

  3. Simpati dengan mak mertua ieda, kalau jumpa dengan shaklee lebih awal tentu jari dia tak kena potong.

    <a href=http://sicomelayatulhusna.blogspot.com/2014/11/ketahui-kepentingan-kalsium.htmlketahui kepentingan kalsium

    • luka bersalin normal ke ceaser ye asma? saya cadangkan awal-awal ceaser nanti dulu sehingga cecair yang berfungsi lekatkan semula kulit betul-betul kering baru boleh taburkan zinc.

Leave a Comment

CommentLuv badge