Radikal Bebas Punca Sel Badan Rosak

Di kehidupan seharian, kita sering terdedah kepada radikal bebas. Pencemaran udara, asap rokok, sehingga ke sabun pencuci badan pun boleh menganggu fungsi sel badan. Bagaimana?

Dalam entri ini akak akan cuba terangkan maksud radikal bebas, proses pengoksidaan dan makanan tinggi antioksidan satu persatu dalam bahasa yang lebih ringan.

 

Apa itu Radikal Bebas?

Kita selalu dengar sahaja radikal bebas (free radicals) tapi tak ramai yang betul-betul faham maksudnya.

radikal bebas

Radikal bebas adalah molekul yang kehilangan satu elektron dari pasangan elektron bebasnya atau merupakan hasil pemisahan homolitik satu ikatan kovalen. Akibat pemecahan itu, molekul yang terpecah menjadi radikal bebas yang mempunyai elektron yang tidak berpasangan.

Secara tak langsung, ia boleh menganggu fungsi sel termasuk DNA sel itu sendiri. Cara paling berkesan adalah dengan mempunyai sistem pertahanan antioksidan.

 

Pengoksidaan berlaku Setiap Hari

Jika kita perasan, ikan yang ditangkap dari laut bila dibiarkan lama akan membusuk, buah yang dikopek cepat hitam, luka pada kulit berparut. Ini semua dipanggil pengoksidaan dan ia adalah proses semulajadi.

Proses ini jugalah yang berlaku di dalam badan kita seperti yang akak terangkan di atas.

Ingat lagi tak sains tingkatan 2 kalau tak silap, dari kumpulan sel membentuk tisu. Dari kumpula tisu pula membentuk organ, seterusnya membentuk sistem dan dari kumpulan sistem itulah tubuh badan kita terjadi.

Oksigen adalah unsur terpenting dalam pernafasan. Ia mampu berinteraksi dengan apa jua sel. Proses perubahan di antara sel ini lah yang dipanggil Pengoksidaan.

Perubahan inilah yang membuatkan sel mati atau rosak. Seperti contoh tadi hirisan buah makin lama bewarna coklat, kehitaman dan makin mereput. Bagi kes sel kulit pula, sel-sel yang mati akan digantikan dengan sel-sel yang baru sehinggalah luka baik.

Walaupun badan memetabolisme oksigen secara efficient iaitu 1-2% sel yang rosak, pada masa yang sama ia juga boleh bertukar menjadi radikal bebas.

 

Makanan Antikoksidan ada Di Sekeliling Kita

Berjuta makanan antioksidan yang terdapat pada alam semulajadi termasuklah buah-buahan, kekacang, sayur-sayuran dan bijirin.

antioksidan melindungi tubuh dari radikal bebas

 

Sebab itulah setiap hari kita digalakkan makanan dari sumber semulajadi. Malangnya, kita bukan duduk seperti nenek moyang kita 50-60 tahun lepas. Mereka dahulu semuanya tanam sendiri, baja pun guna tahi binatang fresh. Kita?

 

Bahaya Radikal Bebas pada Badan

Apabila radikal bebas menyerang, ia bukan sahaja merosakkan sel malah ia akan ‘bebas’ mencari pasangannya yang lain. Sekaligus merosakkan DNA sel tersebut sehingga mencetuskan benih-benih penyakit.

kesan radikal bebas pada DNA

Apabila DNA sel berubah, sel akan bermutasi. Mutasi sel bermaksud sel akan tumbuh tidak normal dan akan mengeluarkan sel luar biasa dengan cepat.

Bagi sel yang sihat, sebenarnya radikal bebas dapat dilindungi dengan kawalan antioksidan secara semulajadi. Sebaliknya, badan menjadi tidak mampu melawan sendiri ialah apabila radikal bebas lebih berkuasa berbanding pertahanan badan.

Antara sumber radikal bebas adalah pencemaran udara, asap rokok, minuman beralkohol, sinaran uv dan sebagainya.

 

Sebab itu, rata-rata orang yang Merokok atau menghidapi penyakit Kronik, akak terus cadangkan Vivix. Di dalam vivix bukan sahaja terkandung antioksidan yang tinggi, malah ia adalah 10x ganda lebih kuat dari Resveratrol biasa.

 

Alhamdulillah ramai yang sekarang dah aware dengan kandungan vivix dan terus order. Dengan izin Allah, ada pesakit kronik diabetes dari 22 turun 5.5, ada pesakit kayap kering dalam 2 minggu.

Tak kurang juga pakcik yang dah 30 tahun merokok, tiba-tiba berhenti dalam hanya 2 bulan tanpa paksa. Padahal sehari tak kurang 3 batang dia hisap. Anaknya sendiri terkejut kerana selama ni macam nak gaduh bila disuruh berhenti.

vivix 01

Tindakan awal walaupun nampak kecil boleh memberi impak yang besar pada seseorang.

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

16 thoughts on “Radikal Bebas Punca Sel Badan Rosak

Leave a Comment

CommentLuv badge