Cara Elak Kena Dialisis Agar Boleh Jimat RM5000 sebulan

Dukacita sungguh bila dapat tahu mak mertua akak┬ásendiri detect buah pinggang rosak. Alhamdulillah now at early stage. Takkan nak tunggu kronik kan. Doktor bagitahu ini berpunca dari kesan pengambilan ubat seharian. Ya, memang banyak mak makan ubat hospital. Lately mak kerap cerita dia sakit pinggang. Mula-mula kami ingatkan biasa sahaja sebab masa muda dulu mak … Read more

6 Cara Vivix Bantu Rawat Sakit Buah Pinggang

Risau yang amat bila ibu atau ayah cerita dia mula sakit sana sini. Walau cuma selesema dan batuk pun akak dah risau. Dua tiga hari ni ibu kerap cerita lebih kurang bahagian pinggang tu sakit. Macam rasa nyut nyut.   Teringat sebelum ni ibu ada buang hempedu. Takut ia antara kesan sampingan atau sebagainya. Ibu … Read more

Cara Cegah Sakit Buah Pinggang dari Lebih Kronik

Semalam akak dah share 10 tanda awal sakit buah pinggang, jadi hari ini akak sambung sikit lagi tentang buah pingggang iaitu bagaimana nak rawatnya?   Biasa pesakit buah pinggang yang kronik akan bergantung pada dialisis untuk mencuci darah. Kerana buah pinggang yang gagal berfungsi dengan baik dan ini menyebabkan bahan buangan, toksin tidak dapat keluar … Read more

10 Tanda Awal Sakit Buah Pinggang yang Jarang Orang Perasan

Sekarang tak kira sakit apa pun, kebanyakanya pembunuh senyap. Tup tup kanser tahap 4. Tup tup rupanya buah pinggang rosak. Allahu Allahu bila kita diuji dengan sakit barulah kita hargai nikmat sihat.   Jadi kita sentiasa kena beringat. Orang kata masa sihat lah nak makan apa pun, makan. Takut nanti dah terlantar tak dapat merasa. … Read more