Tips Rawat Ibu Meroyan Bukan Mudah Tapi Boleh Cuba Cara Ini

Pernah dengar berita ibu meroyan kelar bayi sendiri? Aduh memang ngeri yang amat. Akak tak berani nak tengok gambarnya.

Cukuplah baca headline di berita tv dan surat khabar. Dah boleh bayang dah keadaan baby.

Apa perkara pertama yang berada dalam fikiran kita bila tau akan hal ini? Pasti perkataan gila, kena rasuk dan bermacam lagi tohmahan kita lemparkan kepada si ibu tanpa menyelidik cerita di sebaliknya.

Apa itu meroyan?

Meroyan atau kemurungan posnatum ialah satu masalah yang biasa. Dahulu, pendapat umum ialah bahawa satu dalam 10 orang ibu menghidapnya. Pendapat sekarang makin berkurangan lebih kurang seorang dalam empat ibu pantang alami masalah meroyan.

rawat ibu meroyan melalui pemakanan seimbang

Akibat perubahan hormon semasa mengandung, 85% wanita dalam pantang mengalami gangguan perasaan pada tahap yang ringan dan tidak membahayakan.

Dari segi perubatan, gangguan perasaan dibahagikan kepada 3 peringkat mengikut tahap keterukan, iaitu

  • Tahap 1 iaitu gangguan perasaan ringan (postpartum blues). Yang ni memang biasa berlaku, kurang tidur akibat waktu tidur anak tak menentu, kena buat kerja rumah juga walau sedang berpantang 😢
  • Tahap ke 2 ialah kemurungan (depression). Biasanya memang ada faktor risiko dia tapi, kalau yang tahap 1 tadi tak dibendung, boleh juga jadi tahap 2 dan semakin teruk sampai tahap ke3.
  • Tahap ke 3 iaitu gila meroyan (postpartum psikosis). Ini dah tahap kritikal.

Tahukah anda? Perubahan yang dialami wanita mengandung akan berakhir 2-3 bulan selepas bersalin. Jadi emosi ibu ini memang kena selalu dijaga.

Penyebab Tekanan Selepas Bersalin

  • Kemurungan atau masalah sakit mental terdahulu, atau kemurungan semasa kehamilan terbawa-bawa sehingga berpantang.
  • Suami yang kurang menyokong, atau tidak mempunyai keluarga atau rakan-rakan yang tinggal berdekatan.
  • Masalah kewangan, perumahan, kerja atau perhubungan anda.
  • Kelahiran yang rumit dan masalah kesihatan pada si anak (contoh demam kuning)
  • Mendapat bayi yang dilahirkan pramatang atau tidak sihat.
  • Mendapati sukar untuk menyusu badan.
  • Ingatan sedih yang melanda, seperti kematian salah seorang daripada ibubapa anda semasa anda masih kecil.

Sama seperti tekanan yang berlaku pada orang biasa, kemurungan lepas bersalin juga dikaitkan bahan kimia dalam otak yang tak stabil. Bahan kimia (neurotransmitter) paling penting yang terlibat ialah serotonin & norepinephrine yang sangat berkait rapat dengan kekurangan nutrisi.

Asid amino adalah antara nutrisi yang dikenal pasti berkait rapat dengan masalah ini sebab asid amino adalah penting untuk penghasilan neurotransmitter.

Selain amalan zikir, bacaan alquraan, pembacaan di buku atau website, pemakanan juga memainkan peranan penting.

Makanan Wajib untuk Ibu Berpantang bagi Elak Meroyan

 

diet untuk ibu berpantang bagi elak ibu meroyan

  • Karbohidrat

Gula yang dibebaskan daripada karbohidrat yang dimakan akan membebaskan insulin. Insulin bantu sel untuk dapatkan gula untuk membuat tenaga & pada masa yang sama turut mengangkut asid amino triptofan yang memberi kesan kepada neurotransmitter dalam otak.

Penting karbohidrat kerana kurang karbohidrat meningkatkan risiko tekanan perasaan. Tapi sebaiknya pilih karbohidrat yang rendah indeks glisemiknya.

  • Protein

Protein terbina daripada 12 asid amino yang dihasilkan oleh badan sendiri & 8 atau 9 asid amino yang mesti diambil dalam makanan. Dalam beberapa kajian – asid amino termasuk tryptophan, tirosin, phenylalanine dan methionine banyak membantu untuk kestabilan emosi.

Dan masalahnya, nak dapatkan 8 asid amino tu kena makan pelbagai jenis makanan.

  • Asid Lemak

Asid lemak omega-3 adalah asid lemak perlu yang mesti diambil dalam makanan.
Omega-3 bukan saja penting untuk perkembangan otak budak2 tapi juga untuk perkembangan orang dewasa.

DHA adalah komponen utama dalam otak manusia.

  • Vitamin & mineral

Vitamin yang penting untuk kestabilan emosi termasuklah vitamin B dan folate.

Mineral yang diperlukan termasuk calcium, magnesium, zat besi, chromium, iodin, lithium, selenium dan zink.

Oleh itu adalah sangat penting ibu-ibu cukupkan keperluan nutrisi harian untuk kesihatan diri. Ini bukan sahaja untuk ibu yang berpantang, mencukupkan keperluan nutrisi ini wajib bermula dari awal kehamilan lagi.

Jangan pentingkan diri sendiri kerana anak yang disusukan juga perlukan nutrisi yang lengkap.

Dengan keadaan dan masa si ibu semasa berpantang memang agak sukar untuk menyediakan makanan yang lengkap. Disini lah pentingnya pengambilan vitamin terutama nya SET VITAMIN BERPANTANG buat si ibu.

Semua vitamin yang disebutkan ada di dalam ini. 1 set boleh tahan bukan hanya 44 hari, malah untuk pengambilan 3-4 bulan! Jimat.

set berpantang shaklee lengkap premium

Alhamdulillah akak sendiri cuba set ini selepas bersalin anak kedua. Memang best. Berbeza betul pengalaman masa berpantang anak pertama dimana luka lambat sembuh tambah lagi dengan sembelit. Ngeri!

Bukan akak seorang je yang mengaku, ribuan ibu lain juga bersetuju. Set ini banyak membantu rawat ibu meroyan. >> Testimoni ibu lebih ceria dan sihat.

About AkakVitamin

A Happy Working at Home Mom | Shakleeprenuer | Momblographer | Love Foods and Travel | Sayang Peluk Cium Keluarga Tercinta kerana Allah | Contact: WhatsApp 018-3176090

3 thoughts on “Tips Rawat Ibu Meroyan Bukan Mudah Tapi Boleh Cuba Cara Ini

Leave a Comment

CommentLuv badge